HEALTH FOOD - SuperFoods - Προϊόντα υγείας - Super Τροφές - Υγιεινή διατροφή - Σπιρουλίνα, Ιπποφαές, Κολλαγόνο, Πυρήνες βερύκοκων, Συμπληρώματα Διατροφής

 

Αναζήτηση

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κουρκουμάς / κιτρινόριζα - ιδιοτητες τιμη αγορα δοσολογια παρενεργειες turmeric

Κουρκουμάς: η χρυσή ρίζα της Ανατολής

Ο κουρκουμάς (turmeric) ή κιτρινόριζα, με το χαρακτηριστικό έντονο κίτρινο χρώμα, ένα από τα πιο ισχυρά θεραπευτικά τρόφιμα, είναι ο βασιλιάς των φαρμακευτικών βοτάνων της Ανατολής. Η καταγωγή του είναι από την Ινδία, από όπου προέρχεται και το 90% της συνολικής ποσότητας του κουρκουμά που διακινείται σε όλο τον κόσμο. Για χιλιάδες χρόνια κατείχε ξεχωριστή θέση στις θεραπείες και τα εθιμοτυπικά των λαών της. Λόγω του έντονου κίτρινου χρώματός του εκτός από τη μαγειρική, έχει χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα και σαν βαφή. Είναι βασικό συστατικό του κάρυ στο οποίο δίνει και το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα. Έχει χρησιμοποιηθεί από την κινέζικη ιατρική και την Αγιουρβέδα ως φυσικό αντιφλεγμονώδες, για αποτοξίνωση, την ενίσχυση του οργανισμού και της μακροζωίας, τις ασθένειες του εντέρου, τις φλεγμονές των αρθρώσεων κ.α.
Από το φυτό του κουρκουμά (curcumalongaL.), που ανήκει στην ίδια οικογένεια με την πιπερόριζα (τζίνσενγκ), χρησιμοποιείται η ρίζα του. Φύεται στη Νότια Ασία και χρειάζεται ζεστό και τροπικό κλίμα για να ευδοκιμήσει. Οι φρέσκες ρίζες του κουρκουμά είναι οζώδης ρίζες με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από ένα δάκτυλο, με καφέ φλοιό και πορτοκαλοκίτρινη σάρκα. Για την παρασκευή της σκόνης του κουρκουμά, η ρίζα αποξηραίνεται και στη συνέχεια αλέθεται.
Το κύριο συστατικό του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, που θεωρείται και η κύρια φαρμακολογική του ουσία. Ο κουρκουμάς, σύμφωνα με τους λαούς της Ανατολής, «θεραπεύει τα πάντα εκτός από το θάνατο».

Λαϊκή ιατρική και παραδοσιακές χρήσεις
Στην Ινδία, ο κουρκουμάς έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά ως θεραπεία για το στομάχι, τις παθήσεις του ήπατος και τοπικά για τη θεραπεία πληγών, λόγω των αντιμικροβιακών του ιδιοτήτων. Στο Αγιουρβεδικό ιατρικό σύστημα ο κουρκουμάς έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για ένα μεγάλο φάσμα ασθενειών και παθήσεων συμπεριλαμβανομένων εκείνων του δέρματος, του πνεύμονα, του γαστρεντερικού συστήματος και για τους πόνους, τις πληγές, τα διαστρέμματα και τις διαταραχές του ήπατος.
Το Haldidoodhείναι ένα ζεστό γάλα με σκόνη κουρκουμά που παρασκευάζεται στην Ινδία ως σπιτική θεραπεία σε περιπτώσεις πυρετού. Μια πάστα κουρκουμά χρησιμοποιείται επίσης στην Ινδία ως αντισηπτικό σε ανοιχτές πληγές, ενώ το chunholud, κουρκουμάς με ασβεστόνερο είναι η παραδοσιακή σπιτική συνταγή για την αιμορραγία. Στην κινέζικη ιατρική έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως για τη θεραπεία των μολύνσεων και ως αντισηπτικό.
Ο κουρκουμάς θεωρείται ως ιερό μπαχαρικό στην Ινδία και σημαντικό στοιχείο των θρησκευτικών τελετών για χιλιετίες. Χρησιμοποιείται και σήμερα ως μέρος των παραδόσεων και κυρίως στις τελετές του γάμου. Οι ρόμπες των βουδιστών μοναχών ήταν παραδοσιακά βαμμένες με κίτρινη χρωστική ουσία από τον κουρκουμά. Λόγω του κίτρινου-πορτοκαλί χρώματός του, ο κουρκουμάς συνδέεται με τον ήλιο, τον Βίσνου στη μυθολογία του Ινδουισμού. Το κίτρινο είναι το χρώμα του τσάκρα του ηλιακού πλέγματος, το οποίο στην παραδοσιακή ινδική ιατρική είναι το ενεργειακό κέντρο που σχετίζεται με το μεταβολισμό και το πεπτικό σύστημα.

Οφέλη για την υγεία
Η σύγχρονη δυτική ιατρική έρευνα έχει να επιδείξει σημαντικά μέχρι τώρα αποτελέσματα για τη θετική επίδραση του κουρκουμά στη συνολική υγεία, αλλά και τις συγκεκριμένες παθήσεις και ασθένειες επιβεβαιώνοντας τη σοφία των λαών της Ανατολής. Οι περισσότερες έρευνες αφορούν την φαρμακολογική ουσία του κουρκουμά, την κουρκουμίνη, το ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Τα κυριότερα οφέλη του κουρκουμά στον οργανισμό είναι οι αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές του ιδιότητες, η βελτίωση της λειτουργίας του ήπατος και του εντέρου και η ενεργοποίηση του παγκρέατος. Ο κουρκουμάς θεωρείται ένα άριστο φυσικό παυσίπονο.

Ένα ασφαλές αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό
Το πτητικό κλάσμα του ελαίου του κουρκουμά έχει δείξει σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση σε μια σειρά πειραμάτων, ενώ ακόμα πιο ισχυρή δράση έχει δείξει η ουσία που δίνει το χρώμα στον κουρκουμά, η κουρκουμίνη. Σε πολλές μελέτες η κουρκουμίνη έχει αντίστοιχη δράση με αντιφλεγμονώδη φάρμακα (όπως το Motrin). Σε αντίθεση όμως με αυτά που συνδέονται με μια σειρά παρενεργειών, η κουρκουμίνη δεν είναι τοξική και δεν έχει παρενέργειες. Η αποδεδειγμένη ικανότητα της κουρκουμίνης να μειώνει τις φλεγμονές τη συνδέουν με τη θεραπεία μιας πληθώρας παθήσεων, αφού είναι πλέον γνωστή η σχέση χρόνιων φλεγμονών, κακής υγείας και σύγχρονων ασθενειών. Με τις ίδιες ασθένειες συνδέονται και οι ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν βλάβες στο DNAκαι σχετίζονται με παθήσεις όπως ο καρκίνος, η αθηροσκλήρωση, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Η κουρκουμίνη αναχαιτίζει την ανάπτυξη ορισμένων φλεγμονωδών παραγόντων εμποδίζοντας την ανάπτυξη αυτών των ασθενειών.

Μειώνει τον πόνο της αρθρίτιδας

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κουρκουμά, τον καθιστούν μια εξαιρετική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα που έκαναν τακτική χρήση του κουρκουμά σημείωσαν χαμηλότερα επίπεδα πόνου και φλεγμονής γύρω από τις αρθρώσεις τους με αποτέλεσμα τη βελτίωση της κίνησης και τη μείωση της δυσκαμψίας (Chandran & Goel at Nirmala Medical Center, Kerala).

Παυσίπονο και αντισηπτικό
Ο κουρκουμάς είναι ένα φυσικό παυσίπονο που εμφανίζει εκτός από αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Περιέχει τους φυσικούς αναστολείς COX, που συναντάμε και στα παυσίπονα. Θεωρείται ότι τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και όταν εφαρμόζεται σε πληγές, μειώνει τον πόνο και εξοντώνει τα μικρόβια.

Καθαρίζει το συκώτι
Σε επιστημονικό πείραμα με πειραματόζωα που έλαβαν κουρκουμά αυξήθηκαν τα ένζυμα που χρειάζονται για την αποτοξίνωση του συκωτιού. Ταυτόχρονα, ο κουρκουμάς αναχαιτίζει τη λειτουργία του ενζύμου που μετατρέπει τις περιβαλλοντικές τοξίνες σε καρκινικούς όγκους στο συκώτι, ενώ μπορεί να απενεργοποιεί τους καρκινογόνους παράγοντες που φέρνει το κάπνισμα.

Αντικαρκινικές ιδιότητες
Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη για την υγεία, είναι η αντικαρκινική δράση του κουρκουμά σε μια ποικιλία τύπων καρκίνου. Εκτός από την προληπτική του δράση, σε εργαστηριακά πειράματα, ο κουρκουμάς έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει ή αναστέλλει την εξέλιξη πολλών τύπων καρκίνου και βοηθά το σώμα να καταστρέψει μεταλλαγμένα καρκινικά κύτταρα. Μελέτες και πειράματα σε ζώα έχουν συνδέσει την κατανάλωση κουρκουμά με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του δέρματος και του παχέως εντέρου. Χαρακτηριστικά, ο Δρ. Bharat Aggarwal, ίσως ο πιο σημαντικός ειδικός του κουρκουμά στον κόσμο, ο οποίος επιβλέπει, διεξάγει και αναλύει έρευνες στο University of Texas MD Anderson Cancer Center στο Χιούστον του Τέξας, αναφέρει: «κανένας τύπος καρκίνου, σύμφωνα με τις γνώσεις μου, δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα που να μην επηρεάζεται από την κουρκουμίνη».

Υγεία του Εγκεφάλου
Μια σειρά επιστημονικών μελετών έχουν ασχοληθεί με την επίδραση του κουρκουμά στην υγεία του εγκεφάλου και ιδιαίτερα στη νόσο του Alzheimer. Υπάρχει μια μικρή συχνότητα εμφάνισης της νόσου Alzheimer στους ηλικιωμένους της Ινδίας, όπου η κατανάλωση κουρκουμά είναι υψηλή. Το στοιχείο αυτό έχουν επιβεβαιώσει και αντίστοιχα πειράματα σε πειραματόζωα. Θεωρείται ότι η κουρκουμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη διατάραξη μιας βασικής πρωτεΐνης που συμβάλλει στο σχηματισμό της νόσου Alzheimer.

Έλεγχος του διαβήτη
Ο κουρκουμάς βοηθά στη θεραπεία του διαβήτη, βοηθώντας στην εξισορρόπηση των επιπέδων της ινσουλίνης. Βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκόζης και αυξάνει την επίδραση των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη (γι αυτό η χρήση του σε ασθενείς που λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πρέπει να γίνεται με προσοχή). Η συχνή χρήση του κουρκουμά βοηθά στη μείωσης της αντίστασης στην ινσουλίνη και μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο όταν συνδυάζεται με ισχυρά φάρμακα, ο κουρκουμάς μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα).

Μείωση της χοληστερίνης
Η κουρκουμίνη, σύμφωνα με εργαστηριακά πειράματα, μειώνει τη χοληστερόλη και τη συσσώρευση της LDL(κακή χοληστερόλη) στα αιμοφόρα αγγεία. Ως αποτέλεσμα, σταματά τη συσσώρευση της πλάκας (αθηροσκλήρυνση), που μπορεί να μπλοκάρει τις αρτηρίες και να προκαλέσει καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Πεπτικά προβλήματα
Ο κουρκουμάς και συγκεκριμένα η κουρκουμίνη διεγείρει την παραγωγή χολής στη χοληδόχο κύστη, βελτιώνοντας την πέψη. Σύμφωνα με επιστημονικές παραδοχές, ο κουρκουμάς βοηθά σε περιπτώσεις δυσπεψίας, φουσκώματος και αερίων.

Κρυολόγημα και γρίπη
Ο κουρκουμάς με τις αντιβακτηριακές, αντιι-ικές και αντιμυκητιακές του ιδιότητες βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τα κρυολογήματα, τον βήχα και τη γρίπη. Ταυτόχρονα, λόγω μιας ουσίας γνωστής ως λιποπολυσακχαρίτη που περιέχει, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό μειώνει τη πιθανότητα νόσησης από κρυολόγημα, βήχα και γρίπη.

Δερματικές παθήσεις
Ο κουρκουμάς έχει ευεργετική επίδραση στη θεραπεία της ψωρίασης, του εκζέματος, τη ακμής και άλλων φλεγμονωδών καταστάσεων του δέρματος. Ένα κόψιμο ή ένα ελαφρύ έγκαυμά μπορεί να επουλωθεί γρηγορότερα με την εφαρμογή σκόνης κουρκουμάς στην πληγείσα περιοχή. Ταυτόχρονα, λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσεις χρησιμοποιείται σε πολλές θεραπείες αντιγήρανσης και για τα προβλήματα αποχρωματισμού του δέρματος.

Ο κουρκουμάς θεωρείται ότι έχει ευεργετική επίδραση και σε πονοκεφάλους, γεροντικό καταρράκτη, βρογχίτιδα, ινομυαλγία, πυρετό, προβλήματα εμμήνου ρύσεως, αϋπνία, κατάθλιψη, κατακράτηση υγρών, προβλήματα των νεφρών, απώλεια βάρους.

Προσοχή: Οι ασθενείς με διαβήτη ή πέτρες στη χολή ή άτομα που λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα και οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες δεν πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα κουρκουμίνης χωρίς τη συγκατάθεση του γιατρού.

Χυμός κουρκουμά

Πλήρης και φυσικά ενεργή μορφή κουρκουμά
250 ml

Χυμός βιολογικού κουρκουμά από το νησί της Ιάβας, γνωστός εδώ και αιώνες, για τους κρυμμένους θησαυρούς υγείας και ευημερίας που περιέχει. Η κατανάλωση του κουρκουμά είναι ευρύτατα διαδεδομένη στους λαούς της Νοτιοανατολικής Ασίας από αμνημονεύτων χρόνων. Σήμερα, όλες οι ιδιότητές του επιβεβαιώνονται και επιστημονικά. Ο κουρκουμάς έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Οι επιδημιολογικές μελέτες του 20 αιώνα και τα χαμηλά ποσοστά των σοβαρών ασθενειών της εποχής στις περιοχές αυτές, έχουν συνδεθεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό με τη συχνή κατανάλωση κουρκουμά. Οι λαοί αυτοί καταναλώνουν τη γεμάτη χυμούς ρίζα του κουρκουμά για να επωφεληθούν από τα αποτελέσματα των δραστικών του συστατικών χωρίς να επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες ασθένειες.

Ο χυμός του κουρκουμά έχει, με τη διατήρηση όλων ενεργών συστατικών της ρίζας (κουρκουμίνη και το αιθέριο έλαιο), ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές, ηπατοπροστατευτικές, μυκητοκτόνες και αντικαρκινικές ιδιότητες. Ταυτόχρονα, βοηθά στην προστασία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και ενισχύει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού.
Η σκόνη του κουρκουμά σε αντίθεση με το χυμό του δεν περιέχει το πολύτιμο αιθέριο έλαιο.


Σύνθεση: καθαρός χυμός από φρέσκο κουρκουμά, υδατικό εκχύλισμα νωπού κουρκουμά, κιτρικό οξύ

Δοσολογία: ανακινήστε καλά πριν από τη χρήση. Καταναλώστε μια κουταλιά της σούπας την ημέρα (κατά προτίμηση το πρωί) διαλυμένη σε λίγο νερό ή χυμό φρούτων.

Ο χυμός του κουρκουμά παράγεται σύμφωνα την παράδοση των λαών της Νοτιανατολικής Ασίας.
Το προϊόν δεν περιέχει αλκοόλ, γλυκερίνη, συντηρητικά, πιπέρι.
Συσκευάζεται σε γυάλινο φιμέ μπουκάλι ώστε να προστατεύεται από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Βιολογικό προϊόν πιστοποιημένο από τον Ecocert.

Fortesan
Εκχύλισμα κουρκουμίνης
60 κάψουλες /60mg

Ενισχύει την κινητικότητα των συνδέσμων
Με ενεργά συστατικά την κουρκουμίνη και τη φαινυλαλανίνη

Το εκχύλισμα κουρκουμίνης παρασκευάζεται από τη ρίζα του φυτού Curcuma longa L. που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του γνωστού κουρκουμά, του ινδικού μπαχαρικού συστατικού του κάρυ. Ο κουρκουμάς για χιλιάδες χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί στην Αγιουρβέδα και την κινέζικη ιατρική ως αντιφλεγμονώδες για την αντιμετώπιση μιας ποικιλίας παθήσεων, όπως ασθένειες του εντέρου, του δέρματος, επώδυνες φλεγμονές των αρθρώσεων, πόνους στο στήθος, δυσμηνόρροια, μώλωπες κλπ.
Η κουρκουμίνη είναι η κύρια φαρμακολογική ουσία του κουρκουμά, που λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό εμποδίζοντας τις βλαβερές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών στο σώμα. Εκτός από τις αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές της ιδιότητες, θεωρείται ότι βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος και ενεργοποιεί το πάγκρεας.
Η DL-φαινυλαλανίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ, συνδυασμός D-φαινυλαλανίνης και L-φαινυλαλανίνης. Η DL-φαινυλαλανίνη ρυθμίζει τα επίπεδα ορισμένων ενδορφινών και την τυροσίνη. Με τη διατήρηση υγιών επιπέδων των ενδορφινών και της τυροσίνης υποστηρίζεται διατροφικά η πνευματική οξύτητα και η συναισθηματική ευεξία, ενώ χαλαρώνουν οι μυς και οι αρθρώσεις. Η DL-φαινυλαλανίνη ενισχύει τη φυσική ικανότητα του σώματος να μειώνει τον πόνο.
Τις επιπτώσεις του Fortesan μπορεί κανείς να δει μέσα σε 2-3 ημέρες μετά τη λήψη των δισκίων και όταν το φυσιολογικό επίπεδο των ενδορφινών θα έχει ρυθμιστεί.

Δοσολογία: 1 ταμπλέτα δυο φορές την ημέρα. Να μην λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας. Να μην λαμβάνεται από εφήβους.
Δεν περιέχει λακτόζη, μαγιά, γλουτένη και γλυκαντικές ουσίες.


500 mg κουρκουμίνη και 500 mg DL-φαινυλαλανίνη στην ημερήσια δόση

Συστατικά ημερήσιας δόσης:
- Microcrystalline cellulose E 460
- Silicon dioxide E 551
- Curcumin extract (Curcuma longa) containing
- Curcumin 500 mg
- DL-Phenylalanine 500 mg
- Magnesium stearate E 470b

Κουρκουμάς σκόνη 50 γρ
HERACLESΤα περιεχόμενα της ιστοσελίδας αυτής έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και προέρχονται από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς και πηγές εγνωσμένου κύρους. Οι πληροφορίες που περιέχονται δεν πρέπει να αντικαθιστούν τις συμβουλές ή οδηγίες του γιατρού σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας σας πρέπει να απευθύνεστε στον γιατρό σας που είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας δώσει θεραπεία ή συμβουλές για την περίπτωση σας. Το HealthFoods.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα συμβεί που να έχει σχέση με πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις ιστοσελίδες αυτές.

Copyright 2013-14 HealthFoods ® All rights reserved

Το περιεχόμενο του ιστοχώρου αυτού αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του HealthFoods.gr και απαγορεύεται η αντιγραφή, δημοσίευση ή αναπαραγωγή του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το HealthFoods.gr.


Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού